16 jun ”Vi jobbar bättre utan chefer”
”Vi jobbar bättre utan chefer”
I det organisationslösa bolaget saknas både hierarkier och chefer.
Niklas Lindhardt startade eget när han tröttnade på alla hierarkier i konsultvärlden. Men hans bolag har ingen platt organisation – det har ingen organisation alls.
Har ni ingen vd?
”Jo, vi har en vd för det måste man ha. Det är bra att ha någon man kan skicka Skatteverket på om man inte har betalat momsen. Skämt åsido. Men vi har inga chefer.”
Men vem bestämmer?
”Vi skriver upp vad vi behöver för att driva bolaget framåt på en lista som ligger online. Alla har access, alla kan fylla på och alla kan plocka arbetsuppgifter och göra dem till sina. Det är en massa som måste göras, som bokslut och redovisning. Det är upp till varje individ att det blir gjort.”
Hur många är ni?
”Vi är 10, snart 11. Men det finns amerikanska spelföretag med upp till 300 anställda som arbetar på samma sätt.”
Vilka klarar av att jobba chefslöst…?
”De som uppskattar frihet – och ansvar. De måste ha landat i sig själva, ha en vilja att växa och ett eget driv.”
…Och vilka klarar det inte?
”De som inte kan bygga relationer och inte kan lyssna. Och de som är för gröna. Man måste ha jobbat ett tag så man vet hur man inte vill jobba.”
Hur rekryterar ni…?
”Genom personliga kontakter, men vi har annonserat också. Under det första mötet märker man direkt om vi passar ihop eller inte – de som är rätt fattar direkt hur vi tänker.”
…Och hur tänker ni?
”Allt bygger på tekniskt kunnande och värderingar. De anställda måste dela våra värderingar. Det är något vi jobbar på hela tiden och lägger ned mycket tid på. Vilka är vi? Varför finns vi till? Svaret är att vi ska vara med i transformationen av hur företag leds och drivs.”
Vilka kunder gillar er?
”Många teknikutvecklingsbolag, ofta i en tillväxtfas, som inser att människor som mår bra fungerar bättre. De har börjar växa sig stora och behöver strukturera sig. Men gör man det riskerar man att tappa entreprenörskapet. Det här är ett sätt att se till att alla är entreprenörer, inte bara grundarna.”
Och vilka lyckas bäst?
”De som vågar! De som inte är rädda för det okända. De flesta jobbar stenhårt 42 av veckans 40 timmar och sliter dessutom med lönsamheten. Det är svårt att tro, men det blir bättre när man släpper på kontrollen. Avsaknad av organisation innebär att man tar till vara folks kreativitet och innovationskraft.”
Hur kom ni på den här oortodoxa idén?
”Eric Åkervall och jag kom i kontakt med varandra av en slump. Det visade sig att vi hade samma tankar: bolag drivs helt fel om man ser till det mänskliga. Folk kommer inte till sin rätt och får inte visa sin potential. Det handlar om makt – att låta sina anställda blomstra är lite oroande. Jag läste på och vetenskapen bekräftade det. Det finns mycket forskning kring beteendevetenskap – men det är ett av de forskningsområden som är sämst tillämpat.”
Publicerad 2016-05-20 10:42 av Anna-Stina Atterday i Veckans Affärer